lody naturalne

Lody naturalne, czy naprawdę naturalne?

Niezaprzeczalnie we współczesnym świecie panuje moda na powrót do tradycji. Ludzie mają dość konserwantów i produktów przepełnionych chemią. Dzieje się tak, ponieważ konsument ma coraz większą wiedzę o szkodliwości sztucznych substancji. Nic więc dziwnego, że usługodawcy oferując swój produkt dodają do niego przymiotnik „naturalny”. Staje się to popularne również w branży cukierniczej. Obecnie na każdym kroku spotkać możemy lody rzemieślnicze, tradycyjne lub właśnie te opatrzone słowem naturalne. Jednak czy wszystkie te oferty są wiarygodne i każde z tych lodów spożywać możemy bez obawy o konserwanty? Okazuje się, że nie.

Czym są lody naturalne?

Lody naturalne to słodka przekąska charakteryzująca się składnikami pochodzenia naturalnego. Nie spotkamy tam substancji typu „E-„, a więc lody takie są znacznie zdrowsze. Zyskują także dodatkowe walory smakowe, gdyż z naturalnych składników można wydobyć głębie smaku. Jednak jakość produktu niesie za sobą wyższe koszty produkcji zatem i ceny owych lodów są wyższe. Do produkcji takich lodów wykorzystuje się składniki naturalne bądź niskoprzetworzone. Cechą charakterystyczną jest możliwie krótki skład.

Wymyślne kolory lodów

Lody, które na pierwszy rzut oka wyglądają na nienaturalne i pełne konserwantów wcale nie muszą takie być. Wymyśle kolory to efekt naturalnych barwników np.: kolor czarny uzyskać można poprzez dodanie węgla roślinnego. Produkty nie tracą swojej wartości, a efekt wzmacnia stronę wizualną. Celem producenta takich lodów jest zaciekawienie klienta, wychodzi on również naprzeciw coraz to nowym wymaganiom.

Im więcej smaków…

Im więcej smaków oferuje producent tym większe prawdopodobieństwo, że lody produkowane są masowo, a do ich produkcji wykorzystuje się półprodukty. Lody naturalne występują zazwyczaj w niewielkiej ilości smaków, ponieważ ich jakość sprawia, że mimo tego mankamentu budzą zainteresowanie. Ceny poszczególnych produktów potrzebnych do wytworzenia lodów naturalnych również nie pozwalają na zbyt dużą ilość smaków. Taka polityka sprzedaży byłaby nieopłacalna dla producentów.

Cena zależna od ceny produktów

Jeżeli lody wytwarzane są z produktów naturalnych często widać to po cenie. Jeżeli jakiś produkt potrzebny do produkcji zdrożeje o duży procent, sprzedawca zmuszony jest podnieść cenę lodów, by móc następnie zakupić podobną ilość towaru i wytworzyć ilość lodów taką by dla nikogo nie zabrakło.

Oszukane lody naturalne

Istnieją lodziarnie reklamujące swoje lody jako naturalne. Ich produkty nie są jednak w stu procentach naturalne. Chwyt polega na tym, że produkty powszechnie uznawane za szkodliwe zastępują tymi mniej szkodliwymi, ale niezasługującymi na miano całkowicie zdrowych czy naturalnych np.: syrop glukozowo-fruktozowy zastępowany jest ziemniaczanym syropem glukozowym, który jest zdrowszy, ale może prowadzić do otyłości. Pamiętajmy, prawdopodobieństwo wykorzystania samych naturalnych składników wzrasta wraz ze zmniejszaniem się liczby produktów potrzebnych do wyprodukowania. Im krótszy skład tym lody naturalniejsze i zdrowsze.

Słowo „naturalny” stało się w tej branży pewnego rodzaju chwytem marketingowym. Bądźmy jednak świadomymi konsumentami i nie dajmy się zwieść. W razie wątpliwości zawsze prośmy sprzedawcę o wykaz produktów użytych do produkcji. Jeżeli są to składniki naturalne nie będzie z tym problemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *